workplace we are

Horizon | Globalne Command & Control Centre dla Nordea

Horizon | Globalne Command & Control Centre dla Nordea

#design #strategy #work environment

Przyszłość już tu jest!

Zaprojektowaliśmy globalne centrum dowodzenia i kontroli cyberbezpieczeństwa banku Nordea wyjątkowe na światową skalę. Architektura zintegrowana z technologią. Roślinność przenikająca każde pomieszczenie. Oświetlenie jako integralna część designu. Ekosystem pracy niczym żywy organizm. Horizon to futurystyczna przestrzeń rodem z NASA, która dzięki nam powstała w Warszawie. 

 

Centrum Horizon to kluczowa inwestycja Nordea w Europie o niespotykanym na świecie standardzie. Na ponad 2500 mkw eksperci IT pracują nad automatyzacją i bezpieczeństwem operacji bankowych 24 godziny na dobę. Jednostka powstała, by dbać o bezpieczeństwo banku i jego klientów, oraz by stale podnosić jakość wewnętrznych procesów technologicznych. Kosmiczny design, w którym zanurzone jest wnętrze, wzmacnia wizerunek Nordea jako pracodawcy i organizacji skupionych na zaawansowanej technologii. Kluczową częścią centrum jest Experience Hub – interaktywna strefa doświadczeń z zaprogramowanymi efektami audiowizualnymi tworzącymi pozaziemską atmosferę.

W artykule zabierzemy was w podróż orbitalną prowadzącą przez najważniejsze strefy biura, przy okazji pokazując:

  • jaki był strategiczny cel powstania tak zaawansowanej technologicznie przestrzeni,
  • jak wyglądał proces projektowy i współpraca z Klientem,
  • jak scenograficzna przestrzeń buduje narrację i odczucia użytkowników.

 

 

Cel biznesowy

Globalne Command & Control Centre to inwestycja z kategorii fusion center, która miała stać się wizytówką Nordea nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie. Centrum zaawansowanych technologii tego typu to wyzwanie operacyjne dla całej globalnej grupy Nordea – informatycy łączą w tym miejscu rozwój oprogramowania, zarządzanie nim i działalność dotyczącą bezpieczeństwa cyfrowego. Dlatego też przestrzeń musiała zapewniać oprócz płynności pracy najwyższej jakości bezpieczeństwo danych.

Kolejnym wyzwaniem było zaprojektowanie funkcjonalnego, przyjaznego i atrakcyjnego środowiska pracy dla zespołów IT. Wnętrze musiało odpowiadać specyfice pracy, zapewniać sprawną wymianę informacji i wysoki komfort funkcjonowania, ale przede wszystkim tworzyć klimat, w którym ludzie chcieliby przebywać.

 

 

Proces projektowy

To był jeden z najdłuższych i najtrudniejszych procesów projektowych w historii naszej firmy. Rozpoczął się od warsztatów kreatywnych z zarządem Nordea i deweloperem służących określeniu typów aktywności podejmowanych w biurze i wypracowaniu strategii dla tego miejsca.

Kluczowym momentem było przekonanie Klienta do scalenia dwóch najwyższych pięter w nowo powstającym budynku w jedną dwukondygnacyjną przestrzeń. Dodatkowo zaproponowaliśmy utworzenie wewnętrznej klatki schodowej łączącej wertykalnie poziomy biura. Ta interwencja projektowa umożliwiła stworzenie zintegrowanego środowiska udrażniającego komunikację między pracownikami i skracającego czas reakcji na potencjalne błędy w systemach.

 

 

Po uzgodnieniu funkcjonalności, w połowie procesu, ze strony Klienta zapadła decyzja o zmianie kierunku designu na tworzący kosmiczną atmosferę. Zaczęliśmy przekształcać koncepcję, decyzje były podejmowane dynamicznie, a stała kooperacja naszego zespołu z Klientem dała nieziemski (dosłownie) efekt. W krótkim czasie wypracowaliśmy nową stylistykę – nawiązując do obrazu (nie)odległej przyszłości, przedstawiliśmy spójną wizję biura inspirowanego futurystycznymi motywami przywodzącymi na myśl tajne laboratoria NASA.

Ten zabieg scenograficzny miał swoje dodatkowe uzasadnienie – kreowana narracja podkreślała poufny charakterem tworzonego miejsca pracy. Celem było nadanie wnętrzu innowacyjnej tożsamości, zintegrowanie architektury z technologią oraz wykreowanie klimatu rodem z filmów science-fiction.

 

 

Wystrój przywodzi na myśl sceny z filmów Odyseja Kosmiczna, Interstellar czy innych hollywoodzkich produkcji sci-fi. Geometryczne formy i monochromatyczne kolory podkreślane są przez zaprogramowane scenariusze oświetlenia stanowiące integralną część designu i dostosowujące się do życia biura. Razem z wkomponowaną roślinnością, dodającą naturalności i obecną we wszystkie pomieszczeniach, powstał w ten sposób swoisty ekosystem pracy. Przestrzeń została zaplanowana z najdrobniejszymi detalami – od specjalnie zaprojektowanych biurek, stołów z roślinami, mobilnych konstrukcji AV, przez zaprogramowane scenariusze oświetlenia, animacje i grafiki wyświetlane na wielkich ścianach wizyjnych, po całościowy system identyfikacji wizualnej (wayfinding i space branding). Śmiało możemy powiedzieć, że to jedna z najbardziej zaawansowanych przestrzeni pracy w Polsce – technologicznie, funkcjonalnie i projektowo.

 

 

Kosmos w biurze, biuro w kosmosie

Podróż przez biuro zaczynamy na najwyższym piętrze. Wchodzimy przez specjalne śluzy – to pierwsza sugestia wysokich standardów kontroli bezpieczeństwa. Gdy automatyczne drzwi zostają otwarte, w oczy rzuca się klatka schodowa, czyli serce Horizon. Konstrukcja łącząca 3 piętra i obudowana gigantycznymi lustrami nieskończoności przypomina tunel czasoprzestrzenny. Każdy krok podświetla platformy pod stopami, potęgując skojarzenie z teleportacją. Niżej możemy dotknąć zielonej ściany pnącej się na całej wysokości klatki.

 

 

Na środkowym piętrze znajduje się główna strefa pracy – dwukondygnacyjne audytorium z wielkopowierzchniową ścianą wizyjną. Dla zapewnienia poufności danych wyświetlanych na ogromnym ekranie zaprojektowaliśmy okna z poliwęglanu komorowego. Materiał ten cechuje się wysoką przepuszczalność światła, ale jednocześnie rozmywa też obraz. Z „mostka kapitańskiego” pracę nadzoruje zespół managerów. W sytuacji zagrożenia lub błędu mogą jednym przyciskiem zaalarmować kontrolerów zmianą barwy systemów oświetlenia w całym obiekcie na czerwony, wywołując tzw. red alert.

 

 

Schodząc na najniższe piętro, znajdziemy różnorakie sale konferencyjne służące pracownikom do pracy kreatywnej, wideokonferencji i spotkań zespołów. Idąc korytarzami połączonymi spójnym systemem identyfikacji wizualnej, docieramy do przestrzeni wspólnych, gdzie można odpocząć pomiędzy spotkaniami. Pierwszą z nich jest space garden – wypełniona zielenią strefa wyciszenia, w której można zrelaksować się na miękkich meblach i wiszących fotelach.

 

 

Główne miejsce wspólne Horizon to kuchnia połączona z jadalnią. Jej centralnym elementem jest ogromne szklane wiwarium wypełnione tropikalnymi gatunkami flory. Zewsząd otoczą nas w nim roślinne instalacje. Dopełnieniem atmosfery ogrodu w futurystycznym wydaniu jest heksagonalne oświetlenie. Za ścianą znajduje się za to game room, gdzie na pracowników czeka flipper Star Wars, a zaraz obok zaprojektowane są kapsuły do drzemek z pełnowymiarowymi łóżkami.

 

 

Najbardziej tajemnicze miejsce znajdziemy na ostatnim piętrze w pomieszczeniu dedykowanym najważniejszym gościom. Experience Hub to zamknięta strefa pokazująca technologiczne możliwości przestrzeni, w której design wzmaga multisensoryczne doświadczenia. Już wejście do niej uruchamia sekwencję interaktywnej prezentacji, która zabiera nas na stację kosmiczną „Horizon” – do głównego pokoju spotkań, gdzie roztacza się przed nami widok na planetę Ziemia. Dzięki połączeniu architektury i efektów audiowizualnych przestrzeń ta jest niczym żywy, pulsujący energią kosmiczną organizm.

Przestrzeń interaktywna, którą wspólnie stworzyliśmy wzmacnia wizerunek Nordea na rynku pracy. Command & Control Center jest wyjątkową inwestycją nawet na skalę światową. Dzięki zaawansowanym technologiom i spektakularnemu designowi możemy stać się wizytówką Nordea w Polsce. – mówi Magdalena Nowicka, Head of Nordea IT Poland.

 

 

Autorzy

Zarząd: Bogusz Parzyszek, Dominika Zielińska

Architekci prowadzący: Aleksandra Czarnecka, Tomasz Wontor

Zespół projektowy: Rafał Mikulski, Michał Pyka, Małgorzata Romanowicz, Dominika Zielińska

Wsparcie projektowe: Urszula Dziedzic, Maciej Kolak, Natalia Leszczyńska, Sylwia Rebelo, Kevin Rebelo

Wizualizacje: Marcin Biliński, Rafał Mikulski

Space branding & wayfinding: Forward Agency / Damian Bieniek, Piotr Najar

 

Interaktywna przestrzeń Experience Hub

Architecture & Design: Workplace

Concept and art direction: Workplace, Forward Agency / Damian Bieniek 

Production: Workplace, Forward Agency / Damian Bieniek

Post Production: Juice.

Producer: Bartłomiej Spasowski

Supervisor: Piotr Koczan

Art director: Maciej Haraf

Concept Artist: Maciej Haraf, Wojciech Magierski

3D: Kacper Ogorzelec

3DModeling: Daria Szczypiorowska

Compositing: Szymon Jaskuła

Sound Design: Bartłomiej Spasowski

 

Tekst: Mateusz Sikora, Adrianna Kucińska

Zdjęcia: Adam Grzesik

 

v