workplace we are

Ørsted Warsaw Office | Zrównoważone biuro

Ørsted Warsaw Office | Zrównoważone biuro

#design #sustainability #work environment

Odpowiedzialność środowiskowa biznesu to nowa rzeczywistość, także w świecie nieruchomości. Nowa warszawska siedziba firmy Orsted, światowego lidera w dziedzinie morskiej energetyki wiatrowej jest jednym z przykładów. Przestrzeń pracy o powierzchni 3600 m kw. zaprojektowaliśmy tak jak najmniejszym śladem środowiskowym realizacji. Idea była naturalnym odzwierciedleniem wizji Orsted. To drugie biuro less waste w Polsce naszego projektu! 

 


 

Motywacja

Orsted jest jednym z największych graczy na globalnym rynku energetyki odnawialnej i jednocześnie przykładem firmy podejmującej szeroko zakrojone działania na rzecz ochrony klimatu. W 2021 roku po raz trzeci organizacja otrzymała tytuł najbardziej zrównoważonej firmy energetycznej na świecie To zobowiązuje do śmiałych kroków w ramach promowania odpowiedzialności środowiskowej biznesu. Jedną z takich inicjatyw jest inwestycja w nową powierzchnię biurową.

Głównym celem było stworzenie przestrzeni do pracy, które podkreśla ducha innowacyjności, optymizmu i miłości do natury. Wizja wspólnego budowania świata opartego o odnawialne źródła energii zainspirowała nas do wdrożenia rozwiązań promujących i wspierających te wartości w projekcie.

 

 

Jak zrealizować zrównoważone cele?

W trakcie wspólnych warsztatów z zarządem wyszczególniliśmy cztery strategiczne założenia projektu:

  1. Odpowiedzialność – zmniejszenie negatywnego wpływu środowiskowego.
  2. Funkcjonalność – zapewnienie najwyższej jakości ergonomicznych stanowisk pracy, a także komfortu akustycznego i zaprojektowanie wielu przestrzeni do różnych aktywności, w tym otwartej strefy spotkań całej firmy.
  3. Well-being – wsparcie dobrego stanu zdrowia fizycznego i równowagi emocjonalnej pracowników.
  4. Zwinność – możliwość przearanżowania przestrzeni w celu łatwej zmiany charakteru pracy z indywidualnej na zespołową.

Punktem wyjścia była idea less waste, a także powiązany z nią ściśle cyrkularny proces projektowy. Miał on za zadanie zredukować użycie nowych elementów i ograniczyć odpady, zarówno w trakcie montażu, jak i po zakończeniu okresu najmu. Nie chodziło przy tym wyłącznie o wykorzystanie ekologicznych materiałów, ale także o próbę włączenia dotychczas używanych sprzętów w nową przestrzeń biurową.

 

 

Najważniejsze działania projektowe nie są widoczne na pierwszy rzut oka. Ich dostrzeżenie wymaga rozłożenia procesu na czynniki pierwsze.

Na pierwszym etapie przeprowadziliśmy szczegółową inwentaryzację elementów budowlanych, by ocenić, które elementy z poprzedniego biura i magazynów producentów można ponownie wykorzystać przy aranżowaniu nowego miejsca. Następnie, zespół składający się z naszych projektantek, przedstawicieli firmy Orsted, dostawców mebli i dewelopera, wspólnie pracował nad rozwiązaniami redukującymi negatywny środowiskowy wpływ projektu.

 

 

Kolejnym krokiem był etap projektowania układu przestrzennego nowego biura i koncepcji designu. Celem, który udało się nam osiągnąć, było ograniczenie zbędnych elementów dekoracyjnych i zmniejszenie ilości całkowicie nowych materiałów. Braliśmy przy tym pod uwagę to, co stanie się z elementami zaaranżowanej przestrzeni w momencie rozbiórki. Dlatego znaczna liczba elementów aranżacji nie została przytwierdzona na stałe lub wymaga małej ilości pracy przy demontażu. Mowa tu o meblach ruchomych, roślinach, elementach akustycznych, sufitach podwieszanych itp. Te sprzęty łatwo odzyskać i wykorzystać ponownie po zakończeniu okresu najmu.

 

 

Co jest najważniejsze w projektowaniu cyrkularnym?

Umiejętność holistycznego spojrzenia na cały proces projektowo-budowlany, od inwentaryzacji po plan na rozbiórkę. Bardzo dużo naszej pracy opiera się na ścisłej współpracy z Klientem i dostawcami materiałów w kwestiach ekologicznych, także w kontekście edukacji. Jedną z naszych zasad w zrównoważonych projektach jest tzw. czwarte „R” (po reduce, reuse, recycle – przyp. red.) czyli rethink. Musimy zredefiniować swoje standardowe działania i wziąć pod uwagę ich ślad środowiskowy. Przemyśleć, co w projekcie wnętrza jest kluczowe, jaką ma funkcję, skąd pochodzi, jak zostało wyprodukowane, czy pod koniec cyklu życia projektu będzie odpadem czy zasobem. I dotyczy to każdej ze stron projektu – architektów, dewelopera, dostawców, producentów – a przede wszystkim inwestora. Jego świadomość i zaangażowanie jest kluczowe dla płynnego przebiegu procesu – od akceptacji decyzji projektowych, po finansowe i biznesowe. Często wiąże się to z niestandardowymi działaniami – np. wykorzystaniem nowatorskich materiałów czy zamówienie elementów wykończeniowych bez zbędnego zapasu. Bez odwagi przełamywania starych schematów ze strony Orsted nie byłoby to możliwe.”

Małgorzata Romanowicz i Aleksandra Czarnecka, architektki prowadzące projekt.

 

Obniżony ślad środowiskowy

Wszystkie stanowiska pracy – biurka i krzesła – zostały odzyskane z poprzedniego biura i odnowione. Wymiary zastosowanych przeszkleń zapewniają wykorzystanie pełnych tafli szklenia, bez zbędnych odpadów. Układ sufitów zaprojektowaliśmy z pełnych płyt, aby zminimalizować ich docinki. Ilość zastosowanych dekorów płyt meblowych w zabudowach zakłada wykorzystanie pełnych paczek dostarczanych przez producenta. Meble w strefach wspólnych pochodzą od lokalnych, polskich producentów. Zdecydowaną większość podłóg, sufitów i miękkich siedzisk zakupiono u dostawców prowadzących produkcję w sposób zrównoważony, poświadczony certyfikatami i zweryfikowanymi pod ich śladu węglowego.

 

 

Większość materiałów wykończeniowych wnętrza jest odzyskana, biodegradowalna lub nadaje się do recyklingu:

  • akustyczne panele ścienne pochodzą z drugiego obiegu, a wiszące panele akustyczne – z ekologicznego filcu;
  • 59% blatów stołów wykonano ze sprasowanych butelek plastikowych PET;
  • 29% blatów stołów wykonano z naturalnego drewna;
  • 14% blatów stołów wykonano z odzyskanej płyty meblowej;
  • podłoga w strefie networkingowej to uratowane od przemiału i ponownie zaadaptowane naturalne drewno;
  • 100% okładzin ściennych to organiczny korek;
  • sufity są z naturalnej wełny drzewnej;
  • wszystkie krzesła w strefach spotkań i konferencyjnych wykonano z przetworzonego plastiku,
  • żadna z wykładzin nie ma szkodliwej warstwy bitumu, dzięki czemu wszystkie są gotowe do ponownego przetworzenia.

Forma, a funkcja

We wnętrzach forma podąża nie tylko za troską o środowisko, ale przede wszystkim za funkcją. Przestrzeń to ponad pięćdziesiąt pomieszczeń różnego typu, odpowiadających na wiele potrzeb. Dlatego w biurze znajdziemy nie tylko sale do spotkań, do wirtualnej współpracy, do dzielenia się wiedzą czy do pracy w skupieniu, ale także do codziennych statusów i relaksu. W biurze jest również przestronna strefa networkingowa z rozkładanymi ścianami mobilnymi. Zachęca to pracowników do zabawy przestrzenią i sprzyja nawiązywaniu kontaktów.

 

 

Zwinne strefy pracy są neutralne kolorystycznie, a ich mobilne wyposażenie i buforowe przestrzenie robocze wspierają zwinną charakterystykę aktywności (tzw. agile workplace). Znajdujące się obok strefy chillout wraz ze sprzętem do aktywności fizycznej dają możliwość odpoczynku. Dzięki obniżeniu blatów kuchennych i szerokim przejściom przestrzeń jest inkluzywna, czyli nie stwarza barier i jest bezpieczna.

 

 

Przestrzeń spełnia założenia human-centered design i dba o podstawowe składniki dobrego samopoczucia pracowników: komfort fizyczny i psychiczny. Transparentny układ funkcjonalny z odpowiednio rozmieszczonymi przeszkleniami ścian maksymalizuje dostęp światła słonecznego w strefach pracy i wypoczynku. Naturalna roślinność jest wszechobecna – w projekcie użyto 1752 pojedynczych roślin, co w przeliczeniu daje prawie 4 rośliny na jednego pracownika.

 

Co było najbardziej wartościowe w projekcie biura less waste z perspektywy Klienta i pracowników?

„Projekt budowy i aranżacji zgodnej z zasadami gospodarki o obiegu zamkniętym jest wspólnym sukcesem całego zespołu. Spełnienie podstawowego założenia – obniżenie śladu środowiskowego projektu przy zachowaniu funkcjonalności i estetyki biura dało nam największą satysfakcję.

Pozytywne reakcje pracowników na nowe biuro są jeszcze bardziej motywujące. W wewnętrznym badaniu satysfakcji, prawie 70% pracowników oceniło ogólne wrażenie na temat biura jako bardzo dobre. Osiągnęliśmy bardzo wysoki poziom ergonomii, przestrzeni wspólnych i miejsc relaksu. Projekt biura oparty o wartości zrównoważonego rozwoju wzmacnia poczucie przynależności pracowników do organizacji, co dla nas – firmy z wizją budowania świata opartego o energię odnawialną – jest bardzo istotne. Orsted tworzy odpowiedni klimat oraz warunki do poszerzania wiedzy i kształtowania dobrych nawyków związanych z ochroną środowiska, które z powodzeniem można wdrożyć również w życiu prywatnym.”

Aleksandra Jabłońska, Office Manager, Orsted

 

Jaki wpływ na ekologiczne projektowanie ma świadomość najemcy?

„Projekt biura Orsted jest dla nas drugą realizacją w duchu less waste. Zrównoważona wizja duńskiej firmy pokrywała się z naszymi wartościami i motywacją do stworzenia kolejnego takiego projektu w Polsce. Pierwszy zrealizowaliśmy dla nordyckiej organizacji, która w podwalinach swojej działalności także ma ekologiczną postawę. Nauczyliśmy się, że kiedy filozofia Workplace idzie w parze z wartościami Klienta to dużo łatwiej jest realizować projekty pozytywnego wpływu. To nas motywuje by działać dalej, edukować, rozwijać kompetencje z zakresu projektowania cyrkularnego.”

Dominika Zielińska, Co-CEO & Head Architect, Workplace

Zakres usług:

  • badania i wywiady z zarządem
  • analiza potrzeb
  • space planning
  • koncepcja designu
  • wytyczne do projektów branżowych

Metryka Orsted:

  • Metraż: 3650 mkw.
  • Lokalizacja: Varso Place, Warszawa
  • Liczba pracowników: 444
  • Czas projektu: sierpień 2019 – styczeń 2021
  • Charakter pracy: zwinne metodyki IT, zróżnicowany

 

Autorzy:

Zarząd Workplace

  • Bogusz Parzyszek, Co-CEO & Founder
  • Dominika Zielińska, Co-CEO & Head Architect

Zespół projektowy

  • Aleksandra Czarnecka, Project Lead & Architect
  • Małgorzata Romanowicz, Design Lead & Architect
  • Ewelina Jezierska, Architect
  • Paweł Deroń, Visualisation
  • Monika Pietrosian, Researcher
  • Damian Bieniek, space branding & wayfinding

Zdjęcia: Adam Grzesik

Tekst: Mateusz Sikora

 

v